Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včelí produkty

Včelí med

Sladká hmota, produkovaná včelami, z nektaru nebo medovice. Tvoří ji převážně ovocný cukr (fruktóza) a hroznový cukr (glukóza) a pouze méně než 10 % sacharózy. Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, nechají je projít vlastním zažívacím ústrojím a uskladní v plástech, kde tato látka za vydatné pomoci mladých včelek, které s ní různě manipulují a upravují, postupně dozrává v med.

Složení medu:

Vytáčený med obsahuje v průměru kolem 15 % vody a 85 % cukrů, dále dextriny, organické kyseliny, aminokyseliny, bílkoviny, peptidy, fermenty, rostlinné hormony, vitaminy, aromatické látky a kolem 1 % minerálních látek. Z cukrů obvykle obsahuje 30-35% glukózy a 35-42% fruktózy. Med může v malém množství obsahovat i jiné cukry (sacharóza, maltóza). O tuhosti nebo kapalnosti rozhoduje vzájemný poměr glukózy a fruktózy. Tekutý med krystalizuje tím dříve, čím je v něm větší podíl glukózy. Další velmi významnou složkou jsou dextriny. Z necukerných látek najdeme v medu především organické kyseliny, aminokyseliny, enzymy, minerální látky, stopové prvky, vitamín C a vitamíny skupiny B.

Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu.

Přirozeně ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje kostitvorné látky.

Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem bílkovin a vitamínů.

Většina medů v přírodním stavu tuhne. Některé za týden /řepkový/, jiné za měsíc /např. slunečnicový/, další neztuhnou nikdy /akátový/. Rychlost tuhnutí /krystalizace/ je dána především poměrem dvou hlavních složek medu, přírodních cukrů a fruktózy. Více glukózy znamená rychlejší krystalizaci, více fruktózy naopak oddaluje ztuhnutí. Není tedy pravdou, že med, který „cukernatí je padělaný řepným roztokem /sacharózou.

Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni do max.  45*C.

Pyl

Doposud je kupodivu málo známé, že květní pyl má obdivuhodné vynikající léčivé vlastnosti, jelikož je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro lidský i zvířecí organizmus. Tento blahodárný vzácný květní pyl obsahuje též dosud neznámé látky a antibiotických účinkem dotvrzených v laboratořích a klinickými pokusy.

Výzkum rostlinného pylu je teprve v začátcích, neboť jeho sběr je nesmírně pracný, proto bude pravděpodobně ještě dlouho překážkou jeho léčebného použití, ba i vědeckého výzkumu v širším měřítku.

Pro včelstvo znamená květní pyl především bílkovinnou stravu s dostatečným obsahem vitamínů. Umožňuje tvorbu nejen včelího jedu, vosku a tvorbu mateři kašičky, kterou mohou mladušky produkovat jen při pylové potravě. Nejvíce pylu potřebuji rostoucí larvy pro jeho obsah stravitelných bílkovin. Proto již od nejčasnějšího jara snášejí včely pyl v pylových rouscích, ukládají jej do buněk, dusají hlavičkami a nakonec zalévají medem.

Pyl je nositelem plnohodnotných jemných stravitelných bílkovin, která se trávením rozkládají na aminokyseliny a vitamíny, které se již před tisíciletím užívaly s medem nebo s mateří kašičkou jako kosmetický prostředek. Odborníci se shodují v tom, že je včela zdroj mládí a pevného zdraví.

Propolis

Vosk

Mateří kašička

              Mateří kašička je zvláštní výživná látka, mimořádně bohatá na vitamíny, bílkoviny a aminokyseliny. Je ideálním prostředkem přirozené výživy. Mateří kašičku, která slouží ke krmení včelí královny, vyrábějí včelí dělnice ve svých slinných žlázách. Jde vlastně o speciální koncentrát živin, který královně umožňuje žít déle než pět let, ačkoli dělnice se dožívají pouze 2 - 4 měsíců. Tytéž živiny královně umožňují v období kladení vajíček snést 2000 - 3000 vajíček během 24 hodin. Není bez zajímavosti, že váha vajíček je rovna váze samotné včelí královny. Mateří kašička obsahuje celý komplex vitamínů B, vitamín B5 (kyselina pantothenová) a B6 ve vysokých koncentracích. Je jediným přírodním zdrojem čistého cholinacetátu. Dále obsahuje různé minerální látky, vitamíny A, C, D a E, enzymy, 18 různých aminokyselin a látky zabraňující rozmnožování baktérií a virů. Velmi dobře se osvědčuje v boji proti astmatu, jaterním onemocněním, zlomeninám kostí (fraktur), kožním chorobám a posiluje imunitní systém. Zkušenosti potvrzují, že mateří kašička celkově osvěžuje organismus, oživuje jej a udržuje ve zdravém stavu kosti a klouby. Může ji konzumovat kdokoli nezávisle na věku a pohlaví. Není náhodou, že je mateří kašička už řadu let známá a oblíbená v mnoha zemích světa. (V anglické jazykové oblasti se nazývá Royal Jelly.)

Včelí jed

Z různých poučných knih se můžeme dozvědět, že včelí jed (apitoxin) je sekret jedových žláz včel. Je vylučován tenkou žlázou sacího aparátu včely - dělnice. Tímto jedem paralyzuje v případě potřeby své nepřátele. Apitoxin je nažloutlá hustá tekutina kyselé reakce. Má silný, štiplavý zápach. Je hořká a pálivá. Někteří lidé špatně, nebo dokonce vůbec nesnášejí poštípání včelami a musejí v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc. Při bodnutí včela zanechá v nístě vpichu spolu s žihadlem i jedový váček, včela pak zahyne. Často se stává, že žihadlo není vpíchnuto hluboko a je možné jej tedy co nejrychleji odstranit.

Chemické složení není zatím úplně prozkoumáno. Včelí jed obsahuje tuku podobné látky, bílkoviny a mikroelementy. Farmaceutický průmysl z něho připravuje větší počet medicínských přípravků.

Včelí jed je vysoce účinným léčivým prostředkem při různých typech revmatismu, při lumboischiatickém syndromu, při vertebrogenním syndromu, při neuralgiích, při zánětu pohrudnice a při některých kožních chorobách.

Včelí jed je nebezpečný (toxický) jak pro člověka, tak i pro zvířata a hmyz, protože ve velkých dávkách vyvolává pohybové ochrnutí. Nehledě na to, že jed může způsobit těžké následky, až po smrtelné případy, v nižších dávkách je důležitým léčebným prostředkem pro mnohé choroby, které se těžko léčí jinými léky.

Poštípání zdravého dospělého člověka vyvolává nejčastěji jen místní reakci ve formě zčervenání, otoku a pocitu pálení. 200 - 300 štípnutí současně způsobuje těžkou intoxikaci organismu, jejímž charakteristickým příznakem je silné narušení činnosti srdce a cév.

Nejcitlivější na tento jed jsou děti, starší lidé, ženy a též osoby, které mají sklony k alergickým onemocněním.   

Uvidíte-li v přírodě roj nebo včely v nepřirozeném obydlí /strom apod./ raději se mu vyhněte. Pokud Vás zaujme včelín, nebo volně umístěné umístěné úly, pozorujte včelky raději z větší vzdálenosti.

 

Stránka připravevena za pomoci dostupných materiálů a stále je doplňována